Geheugen van de beschaving

Hongerstaking

Al eeuwen lang wordt de hongerstaking ingezet als laatste, ultieme protest. Hoofdzakelijk om media-aandacht te genereren, en om via de publieke opinie de druk op de autoriteiten op te voeren.
Mahatma Ghandi, was een Indiase jurist/politicus die het middel in de vorige eeuw gebruikte  tegen de Britse overheersers. Hij was succesvol, maar werd later, op 30 januari 1948 vermoord.
IRA lid Bobbie Sands, stierf op 5mei in de Maze-gevangenis in Noord – Ierland na een hongerstaking die maar liefst 66 dagen duurde. De film die hierover gemaakt is is een aanrader. Het protest was gericht tegen de Engelse bezetters die hem en zijn mede gevangen niet als politieke gevangen classificeerde. 
Ook de Rote Armee Fraktionleden in Duitsland een anarchistische groep hielden meerdere hongerstakingen in de jaren 70 van de vorige eeuw. Holger Meins zijn derde hongerstaking werd hem fataal. Ondanks dwangvoeding stierf hij op 9 november1974 na 58 dagen. Hij woog toen nog slechts 39 kilo.
Ook de Amsterdammer Marc van der Linden probeerde in 2010  op deze manier tegen woningcorporatie De Key zijn gelijk te halen. Een geschil over gemaakte afspraken betreffende, afmetingen, een giftige stoffen afvoer, en een niet kloppende tekening m.b.t. zijn gerenoveerde juwelierswinkel/reparatie bedrijf zorgde voor dit hoogoplopende conflict. Voor hij aan de hongerstaking begon etterde het geschil zich al voort. Via een bemiddelaar, naar de rechter, en weer naar de bemiddelaar, en weer naar de rechter, enz. enz. Hij kreeg tijdens de hongerstaking flink wat media aandacht, o.a. van SBS6 en AT5.  Hij hield het 30 dagen vol en stopte uiteindelijk omdat de mediator er geen heil meer in zag.
Marc gaf op maar hield voet bij stuk, en knokte verder tegen de machtige De Key. Helaas 10 jaar later, jaren waarin zelfs een brief aan de koning niets uitmaakte, is zijn bedrijf weg, zijn pensioen en appeltje voor de dorst…. weg …. Het is triest hoe dingen kunnen lopen als je moet vechten tegen “de bierkaai” en na al dit achterblijft met meer dan een enorme schuld. Het creëerde ook jurisprudentie voor anderen, die door het geschil nu ook geen been meer hebben om op te staan. Afspraken gemaakt met woningcorporaties zijn gebaseerd op drijfzand en kunnen sindsdien tijdens een renovatie met een pennenstreek gewijzigd worden.
Nu zijn er meer radicalere middelen… zelfverbranding, maar ik denk dat als hij dit middel had gekozen het voor De Key niets had uitgemaakt. Ook niet voor Marc trouwens.
https://geheugenvanoost.amsterdam/page/4061/mauritskade-112
Door Bert de Korte