Onrust Door Bert de Korte

Onrust

Toen mijn vriend Marc vroeg of ik een stukje wilde schrijven voor de website over huren en aanverwante zaken, had ik meteen een onderwerp. Waarom noem ik het stukje onrust? Omdat er onrust heerst in het Amsteldorp over de plannen van woningstichting IJmere. Plannen die een gedeeltelijke sloop van het prachtige dorp met de rode daken voorstellen. En voor het overige deel van de sociale huurwoningen geldt een door huurverhoging gefinancierde renovatie.

Ik moest direct terugdenken aan de vorige renovatie die in 1989 werd uitgevoerd door de firma Onrust, ik verzin het niet. Een jaar ervoor waren de oude, ijzeren, tochtige ramen, kozijnen en deuren vervangen. Een klusje, dat tot mijn verbazing, per woning in een dag werd geklaard.Ik moet zeggen, het was een flinke verbetering, al was het geen ‘top product’ en dat is te zien aan het purschuim dat een aantal bewoners noodgedwongen tussen muur en kozijn heeft gespoten, om de tocht tegen te gaan.

Tijdens de vorige renovatie was ik een alleenstaande vader met een 14 jarige zoon. Toen ik thuis van mijn werk kwam waren mijn toilet en douche gesloopt. Ik vroeg aan de uitvoerder of wij in de bosjes onze behoefte moesten doen?

Nee hoor, dat was niet nodig. Hij ging weg en kwam even later terug met een chemische toilet waar een drol van de vorige gebruiker nog in rond dobberde. Ik weigerde het ‘toilet’ en na veel vijven en zessen kreeg ik uiteindelijk sleutels van een gerenoveerd benedenhuis. De firma Onrust gaf veel onrust.

De huidige plannen van IJmere zijn; het afbreken van sociale huurwoningen die, afgezien van achterstallig onderhoud nog uitstekend zijn, solide en nog honderden jaren meekunnen. Bij de overige woningen wordt via een renovatie het achterstallige onderhoud weggewerkt .Wat ervoor in de plaats komt is vaag, maar zeker is dat het hoogbouw wordt.

Verminking van ‘het dorp’ dat ooit in een AT5 documentaire door architectuurhistoricus Vincent van Rossum als monumentaal erfgoed werd bestempeld en volgens hem de monumenten status zou moeten krijgen. Niet dus. Er zijn plekken zat om te bouwen, laat ons verder in rust genieten van onze fijne buurt!

Bert de Korte–

2 antwoorden op “Onrust Door Bert de Korte”

1. Niet alleen in Amsteldorp heerst er onrust over de sloop/renovatie, ook in de de Wetbuurt heerst er onrust over de plannen van Rochdale nu er geen meerderheid van 70% verkregen is voor een renovatie.

Er zou een eenduidige, krachtige stem moeten zijn in deze buurt van de plannen van Ymere alswel Rochdale maar het lijkt alsof buurt verenigingen zich liever alleen maar hard willen maken voor hun eigen kleine stukje en dan ook nauwelijks echt de input van de bewoners willen.

1. Geachte hr. Bakker, de huurdersvereniging maakt zich hard voor al haar leden. Maar wij kunnen geen lidmaatschap afdwingen.